Nuffnang

Wednesday, April 1, 2015

Ikatan Kasih SayangRamai yang salah faham orang bercinta atau berkahwin adalah untuk kebahagian diri sendiri. Dalam mindset kebanyakannya berfikir kalau aku kawin dengan dia mesti hidup aku bahagia, dia cantik/hensem, kaya, baik, beriman dan budiman, ada kereta, rumah, kerja tetap dan cukup segalanya. Sebenarnya itu salah kerana dalam hidup berpasangan sepatutnya memberi dan menerima bukannya menerima sahaja.

Yang sepatutnya, kita berpasangan adalah untuk membuat pasangan kita bahagia. Supaya kita boleh sentiasa berada di sisinya dan melakukan apa sahaja yang akan membuatkan dia gembira. Kita akan sentiasa berfikir dan ambil tahu apa saja yang boleh membuatkan pasangan kita merasa bahagia. Insya-Allah dengan kebahagiaan yang kita beri pada pasangan kita, dari situ kita mendapat kebahagiaan kita dan Insya-Allah pasangan kita pun akan melakukan perkara yang sama.

Rindu adalah perkara yang penting mesti ada terutama apabila berjauhan. Bayangkan kita asyik menerima sahaja dari pasangan kita dan tiba-tiba kita kena berjauhan. Silap haribulan pasangan kita merasa lagi seronok bersendirian berbanding berpasangan. Tapi jika kita sentiasa membuat pasangan kita merasa gembira dan bahagia tentunya dia akan merasa sunyi dan rindu bila kita tak ada di sisinya.

Satu lagi perkara yang boleh membantu ngukuhkan kasih sayang adalah dengan mempelbagaikan aktiviti harian kita. Jadikan diri kita sibuk dengan perkara-perkara yang di luar kebiasaan dan menyeronokkan. Make life happening. Dengan cara ini kita dapat membawa pasangan kita sama-sama having happening life. Pastinya dia akan merasa sunyi dan rindu bila kita tak ada, Dengan ini diri kita akan lebih dihargai oleh pasangan kita.

Akhir sekali, tak perlulah bebankan pasangan kita dengan masalah kecil atau pun remeh seperti boring tak tau nak buat apa, atau masalah kerja yang tak ada apa yang dapat dibantu olehnya. Bukankah lebih baik kita selesaikan sahaja sendiri dan mungkin kita boleh ceritakan bagaimana kita selesaikan masalah tersebut untuk dijadikan bahan cerita yang seronok didengar.

Pada pendapat saya "good couple always bring the best to each other". Renungkanlah...

Ciajuolah...

1 comment: