Nuffnang

Friday, October 10, 2014

Pembetulan Peribahasa Melayu

Burung Pegar

Harapkan Pagar, Pagar Makan Padi - Salah

Harapkan Pegar, Pegar Makan Padi - Betul

Bukan PAGAR yang makan padi, tapi PEGAR yang makan padi iaitu sejenis burung. Disebabkan kesilapan membaca tulisan jawi maka PEGAR bertukar menjadi PAGAR. Burung pegar adalah dari spesis yang memakan serangga dan bijirin. Apabila dijumpai di sawah padi burung ini tidak dihalau kerana sianggap boleh menakutkan haiwan lain dari datang memakan padi. Tetapi memang spesis burung ini juga memakan padi dari situ lahirlah peribahasa "Harapkan Pegar, Pegar Makan Padi". 

Tidak logik jika Pagar makan padi kerana Pagar bukanlah objek hidup yang perlukan makanan. Tambahan pula, tidak ada mana-mana pesawah di dunia ni yang memagar sawah mereka.


Batok


Melepaskan Batuk di Tangga - Salah

Melepaskan Batok di Tangga - Betul

Batok yang dimaksudkan bukanlah perbuatan seperti terbatuk, tapi adalah merupakan peralatan yang diletakkankan di tepi tangga untuk membasuh kaki. Sudah menjadi kebiasaan orang dulu-dulu membasuh kaki sebelum naik ke rumah. Biasanya di tepi tangga diletakkan tempayan berisi air dan Batok yang dibuat dari tempurung kelapa digunakan untuk mencedok air tersebut. Selepas digunakan, biasanya batok diletakkan semula ke tempatnya. Sebab itulah orang yang membuat kerja separuh jalan itu diibaratkan "Melapaskan batok di tangga". Sepatutnya dia menghabiskan kerjanya mencuci kaki dengan meletakkan semula batok tersebut di tempatnya. 

Tiada kaitan antara perbuatan terbatuk di tangga dengan orang yang membuat kerja separuh jalan. Lagipun batuk bukanlah seperti kentut yang boleh ditahan-tahan untuk dilepaskan. Biasanya batuk berlaku secara spontan.


Bagaimanapun, untuk adik-adik yang masih belajar digalakkan untuk membuat kajian lebih mendalam di dewan bahasa dan pustaka kerana skema perperiksaan mengikut dewan bahasa dan pustaka, bukan hujah dan logik kita sendiri.

4 comments: