Nuffnang

Monday, September 29, 2014

Isu LGBT - "Ketepi Dosa Asal Nafsu Puas"

Aku tertarik dengan artikel yang ditulis oleh Ardyhansah Amat dalam Harian Metro tak berapa lama dulu mengenai pendapat penceramah bebas Ustaz Ahmad Dasuki Abd Rani tentang isu LGBT yang semakin berleluasa. Apa yang ditulis banyak kebenarannya. Di sini saya tulis semula artikel tersebut untuk dikongsi bersama.

"Kesibukan masyarakat mengejar duniawi menjadi antara punca utama keteguhan akhlak mula terhakis.

Penceramah bebas, Ustaz Ahmad Dasuki Abd Rani berkata, tindakan mengasingkan syariat agama daripada kehidupan harian menyebabkan masyarakat tidak memikirkan dosa dan pahala asalkan ia dapat memenuhi tuntutan hidup di dunia.

Memang ketika ini kita seolah olah tidak merasai kesan secara drastik sikap masyarakat yang meminggirkan syariat dengan mata kasar.

Bagaimanapun saya menyifatkan ia sebagai barah yang wujud tanpa disedari tetapi mampu merebak seterusnya menyebabkan kematian.

Masalah homoseksual atau seangkatan dengannya termasuk lesbian, biseksual dan transeksual (LGBT) juga seperti barah yang akhirnya merosakkan masyarakat dan negara.

Kita menyedari kewujudan masalah ini tetapi menganggap ia seolah-olah perkara kecil atau masalah terpencil. Namun hakikatnya kini, ia sedikit demi sedikit membelenggu masyarakat dan negara kita.

Bukti paling jelas apabila Gabungan NGO Hak Asasi Manusia (COMANGO) mula membuat tuntutan melalui Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) pada Oktober lalu bagi mendesak kerajaan mengiktiraf LGBT yang disifatkan mereka sebagai hak asasi manusia.

Ia jelas ada pihak yang semakin berani mencabar kedaulatan negara dan kesucian agama Islam.

Golongan ini perlu disedarkan bahawa pembentukan negara ini bermula dengan meletakkan Islam sebagai agama rasmi, katanya ketika diminta mengulas laporan Wajah Kehidupan berhubung aktiviti golongan homoseksual di sekitar bandar raya ini.

Tambah Dasuki lagi, masalah ini juga berpunca daripada sikap keterbukaan amalan perundangan yang tidak bertunjangkan sepenuhnya al-Quran dan sunnah.

Undang-undang yang ada sekarang tidak menyeluruh atau masih terdapat lompong menyebabkan kesukaran membanteras atau menangani masalah seperti ini secara menyeluruh.

Jangan melihat perundangan Islam melalui hukum hudud dan kisas semata-mata, kerana kita juga mempunyai hukum takzir iaitu hukuman yang membabitkan penghakiman dan budi bicara pemerintah.

Ini termasuklah sebatan, penjara, buang daerah dan denda termasuk ancaman (amaran) kepada pesalah bagi mendorongnya untuk mengubah tingkah laku,” katanya."

Percayalah LGBT pada hari ini ada di sekeliling kita dan masalah ini bukanlah kecil, bayangkanlah jika ia berlaku kepada ahli keluarga kita yang kita sayangi. Bukanlah perkara yang mudah untuk dipulihkan kerana melibatkan hati dan naluri yang tak dapat dilihat. Apatah lagi jika individu tersebut tiada keinginan langsung untuk berubah kerana terlalu menurutkan kehendak nafsu.

Kalau setakat nasihat memang tak akan berkesan kepada golongan ini, kerana sememangnya golongan ini hati kering sebab itulah tuhan pun diorang tak takut. Setakat ini yang dapat aku perhatikan golongan ini akan hanya berubah apabila:

1 - Menerima hidayah - Mimpi ngeri, musibah, kematian orang tersayang dan lain lain.

2 - Tua - Tiada waris dan tiada pasangan, hidup sendiri dan menyesal.

Amat menyedihkan apabila tersedar di hari tua kerana masa tidak boleh diundurkan. Walaupun amat jarang yang ingin berubah setelah menerima kaunseling atau nasihat, namun teruskanlah berdoa kepada Allah S.W.T dan terus menasihati mana tahu nasihat yang kali ini Allah S.W.T bukakan hatinya untuk berubah. Jika ada golongan LGBT yang membaca artikel ini semoga digerakkan hatinya untuk berubah sebelum menyesal di hari tua kelak. In Syaa Allah...

Ciajuolah...

No comments:

Post a Comment